Mispel är ett vackert litet träd, som ger intressanta frukter. Frågan fick vi från en läsare och vår expert Anders Stålhand besvarar frågan och berättar hur man odlar mispel här.

Mispel är härdigt i lägre zoner

Mispel är ett vackert litet träd eller buske, som med tiden får väldigt knotiga grenar. Det blommar med vita äppellika blommor i maj-juni. Det går att odla upp till zon 3, kanske 4 om läget är gynnsamt. Man behöver sällan beskära det, utan det får med tiden en vackert rundad form. Man bör däremot se upp för stamskott som kan komma under ympen; grundstammen är ofta hagtorn och den kan ta över om man inte tar bort grenar som skjuter ut därifrån.

Mispeln kan få fina gulbruna färger på hösten och frukterna är bruna och dekorativa på sitt sätt.

Mispeln kan få fina gulbruna färger på hösten och frukterna är bruna och dekorativa på sitt sätt.

Skörda frukter från mispel

Frukten har ett ganska säreget utseende som har gett upphov till flera öknamn. I Danmark kallas den aperöv (apröv). Mispel lämpar sig inte att äta direkt från trädet, då den är mycket kärv i smaken. De mognar i slutet av oktober till början av november. Efter lagring i ett svalt utrymme, efter några veckor, är smaken en helt annan. Frukten har då skrumpnat något, och innandömet mjuknat, men smakar som en blandning mellan äppelmos och fikonmarmelad. Men man kan också baka den i ugnen för att få fram dessa smaker, eller göra marmelad eller gelé på den.

Frukterna på mispeln är inte goda att äta direkt, utan bör eftermogna i några veckor tills de är mjuka och bruna inuti. Precis som sharonfrukter blir bättre när de är lite övermogna.

Frukterna på mispeln är inte goda att äta direkt, utan bör eftermogna i några veckor tills de är mjuka och bruna inuti. Precis som sharonfrukter blir bättre när de är lite övermogna.

Tips: Ett alternativ är att vänta att plocka frukten till efter att den blivit frostbiten.

Film (eng.) om hur man skördar och kokar mispelmarmelad. Receptet är i filmen.

Det kanske inte är allt för lätt att hitta förädlade sorter av mispel, men det finns några. ‘Royal’ har stora frukter, liksom ‘Macroparpa’ som har ovanligt stora frukter. ‘Metz’ mognar sent. ‘Nottingham’ växer mer upprätt och har finast smak, men frukterna är små. Några andra trevliga sorter är ‘Minor’ och ‘Westerveld’, och kanske kan du hitta ännu fler på holländska, brittiska eller tyska plantskolor med webbutiker.

TEXT: Anders Stålhand

Utdrag ur ‘Fråga våra Experter’, ALLT OM TRÄDGÅRD Rabatt & Design-Special! 2018

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en trädgårdskurs i kompostering online!

Lär dig trädgårdskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en trädgårdskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; från visset till förmultning, behållarna som fungerar och fallgroparna du ska undvika.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå en kurs i trädgårdskompostering!

NUVARANDE Går det att odla mispel i Sverige?
NÄSTA Fyllda narscisser ger dubbel glädje på våren!