På pelargonsorter ur Brocade-Serien är det bladen som drar åt sig blicken. 'Brokade Fire' har en bredare grön kant runt den mörka mitten. De övriga sorterna har mer svarta än gröna blad.

Historiken bakom pelargonerna i Brocade-Serien

På senare år har intresset ökat för pelargoner med brokiga blad i olika nyanser, färger och strukturer. Den tyska förädlaren Dümmen Orange har tagit fram en serie zonalpelargoner Pelargonium x horturum Brocade-Serie med fyra olika sorter, alla läckra på sitt sätt.

'Brocade Cherry Night' och 'Brocade Salmon Night', två pelargoner med svarta blad.

‘Brocade Cherry Night’ och ‘Brocade Salmon Night’, två pelargoner med svarta blad.

Användningsområden

Pelargonerna ur Brocade-Serien gör sig lika bra i krukor som solitärer, som i amplar, balkonglådor eller t o m att sättas ut på friland. De är tacksamma att kombinera med andra sommarblommor. De mörka bladen framhäver blommor liksom andra plantors bladverk.

'Brocade Fire' till vänster har en bredare grön kant. 'Rheinberg' är den nyaste sorten med häftigt orange blommor till de svarta bladen.

‘Brocade Fire’ till vänster har en bredare grön kant. ‘Rheinberg’ är den nyaste sorten med häftigt orange blommor till de svarta bladen.

Skötsel av pelargoner

Sorter i Brocade-Serien sköts likadant som andra pelargoner. Vattna regelbundet och gärna med en liten giva näring vid varje vattning under sommaren. Pelargoner kan tåla lite torka, men blir frodigare om de vattnas regelbundet. Plocka bort vissna blommor, så kommer det kontinuerligt nya hela säsongen. Det går att övervintra pelargonerna till nästa säsong.

'Brocade Fire' är en mycket dekorativ pelargon i rabatter. De röda blommorna svävar över det läckra bladverket.

‘Brocade Fire’ är en mycket dekorativ pelargon i rabatter. De röda blommorna svävar över det läckra bladverket.

FOTO: GASA young plants

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!