Rostade kastanjer är höstmysmat och i vissa länder även typiskt juligt. Det är inte hästkastanjer, Aesculus hippocastanum, som man äter, utan äkta kastanj, Castanea sativa. Ett vackert träd med riktigt taggiga ytterskal. Äkta kastanj är bara härdigt i zon 1(2), och det är inte alla år som det går att hitta tillräckligt stora kastanjer för att rosta. Men hittar du några finns tillagningstips här.

Se skillnad på kastanj och hästkastanj

Den ätbara äkta kastanjen, Castanea sativa, ska inte förväxlas med de hästkastanj, Aesculus hippocastanea, som är vanlig i våra parker och alléer. Hästkastanjerna är glänsande och knubbiga och faktiskt också giftiga. Det yttre skalet har glesare och trubbigare taggar. Ätbara kastanjer är mindre, mer toppiga och det yttre skalet består av mycket täta stickiga taggar.

Till vänster syns äkta kastanjer, och till höger de oätliga hästkastanjerna.

Till vänster syns äkta kastanjer, och till höger de oätliga hästkastanjerna.

Rosta kastanjer i ugnen

Varma rostade kastanjer kan ätas som de är eller doppas i smör och salt. Några serverar dem genom att droppa citronjuice över. Kastanjer rostar man i vanlig ugn, men nere i Europa ser man dem rostas på stora fat över öppen eld och säljas som gatumat. Det finns flera sätt att rosta dem.

Kastanjer snittas innan de rostas för att de inte ska sprängas.

Kastanjer snittas innan de rostas för att de inte ska sprängas vid tillagningen.

Några snittar dem och lägger dem på bädd av grovsalt i ugnen och låter dem bakas på högsta värme i ca 20-25 min. Saltbädd är mest till för att få dem att stå rakt. Det viktigaste är att man inte glömmer att snitta skalet, annars sprängs de och man får mycket att städa upp.

Rostade kastanjer över öppen eld på grillen

Nedan visas en film om hur man rostar dem över öppen eld. Även här är det viktigt att snitta, men här visas ett alternativt snitt. Det går att använda en gallerkorg eller panna med hål i för att få bästa rökighet och grillyta. Jag har även sett folk använda några lager folie istället för grillkorg.

Liten film som visar hur man rostar kastanjer över öppen eld. (Eng.)

Så fixar man lättskalade kastanjer

Alla kastanjer blir mer lättskalade av att få vila några dagar efter plockning t ex i ett kylskåp. Det andra tricket är att låta kastanjerna ligga i ett vattenbad ca 20 min innan bakning. Kastanjerna ska då ha snittats innan och det är mest effektivt om vattnet får koka upp först. Ett alternativ är att snitta och koka kastanjerna under lock i micron i ca 3 min. Vattnet hälls av och kastanjerna är redo för rostning.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs i att odla i pallkrage!

Lyckas med pallkragen

  • En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
  • Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
  • 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!

Boka trädgårdskursen!