Nya perenner prisas i Göteborg

Fyra nya perenner har fått pris för sina odlingsegenskaper och sin skönhet. Vinnarna är en ny sorts stjärnflocka, en stor riddarsporre, en röd solhatt och en ny julros.

Det är den internationella organisationen för perennodlare, ISU, som delar ut pris till fyra nya sorters växter som man anser vara årets mest intressanta nyheter.

Under fyra dagar samlas de 75 delegater i Göteborg för sin årliga kongress. Inför kongressen har medlemmarna haft möjlighet att skicka in nya växter för bedömning. Botaniska trädgården planterade förra året de bidrag som organisationens medlemmar skickat in inför årets bedömning och de kan nu beskådas i en rabatt på Stallbacken, ovanför administrationsbyggnaden.

ISU står för International Hardy Plant Union och är en sammanslutning av 500 odlare och säljare av perenner från Europa, USA, Kanada och Argentina.

Dessa plantskolor producerar många av de växter vi i Sverige köper hos våra lokala växthandlare. Varje år skickar medlemmarna in nya sorter av perenner som man själv, eller någon annan växtförädlare, tagit fram. Bidragen bedöms både utifrån utseende och odlingsegenskaper och max fem nya perenner kan få pris varje år.

Årets vinnare är:

Astrantia major 'Abbey Road' - stjärnflocka

Helleborus 'Winter Moonbeam' - julros

Delphinium elatum 'Dusky maidens' - stor riddarsporre

Echinacea 'Coconut Lime' - röd solhatt

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande!