Allt om Trädgårds egen trädgårdsexpert, Anders Stålhand, vann en tävling i River Cottage Bath Canteen, med sitt pestorecept. Restaurangen är en av Englands mest kända restauranger och grundaren Hugh Fearnley Whittingstall är internationellt känd för sina kokböcker och tv-program. Det senaste sändes även i Sverige under namnet 'Det goda livet'. Redaktionen passar på att gratulera Anders till segern och bjuder alla läsare på receptet.

Ramslöksrecepttävlingen arrangerades som ett samarbete mellan Prior Park och River Cottage Bath Canteen. Under våren bestod samarbetet av att ramslök skördades i Prior Park och sedan serverades i  River Cottage. För att nå ut med ramslökens förträfflighet anordnade de en tävling i jakten på det ultimata ramslöksreceptet. Anders Stålhand ställde upp med en version av hans fasters pestorecept och vann! Dagarna efter serverades faster Lisas ramslökspesto i restaurangen.

Recept på ramslökpesto, vårens delikata primör.

Recept på ramslökspesto, vårens delikata primör.

Så här säger Anders om receptet:

”Det var just hemma hos min faster Lisa som jag fick ramslökspesto första gången, och hennes höftade recept fungerar varje gång. Man behöver inte stirra sig blind på innehållet heller. Har man inte pecorino eller parmesan fungerar det med andra starka hårdostar. Valnötterna i receptet matchar ramslöken i smakstyrka och är min favorit i ramslökspesto. Men har valnötterna tagit slut fungerar mandlar, hasselnötter och pinjenötter också bra, det är bara roligt att prova sig fram till sin favoritmix.”

FASTER LISAS RAMSLÖKPESTO

Ramslökspesto
1 liter packade ramslöksblad
3 dl hackade valnötter
200 gram riven, riktigt vällagrad ost, till exempel pecorino
Olivolja
salt

Skölj ramslöksbladen och mixa i mixer, häll på olivolja tills konsistensen blir smidig och lite rinnig. Blanda i de hackade valnötterna och den rivna osten. Salta och häll eventuellt på mer olja för att få rätt konsistens.

Mer om Allium:

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Allium – lila klotlök för prydnad

Alliumlökar – prydnad i alla rabatter

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs i att odla i pallkrage!

Lyckas med pallkragen

  • En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
  • Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
  • 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!

Boka trädgårdskursen!