I annonssamarbete med HASSELFORS GARDEN

Du älskar att hålla på med dina växter och ändå slokar de. Det kan handla om jorden och rötterna! Här är knepen som får växterna att frodas på dina fönsterbrädor eller på din altan.

S

lokar krukväxterna hemma trots att du pysslar om dem och vattnar dem? Alldeles för få känner till att jorden i krukor blir fattig på näring efter en tid och genomvävd av rötter. För att dina växter ska nå sin fulla potential är det viktigt att ta hand om rötterna och jorden.

Vilken jord ska man egentligen använda till sina växter? Det är en fråga många ställer sig. Men minst lika viktigt är att boosta jorden med rätt råvaror för att växterna ska kunna frodas.

Rätt råvaror får jorden att må bättre

Du vet så klart redan att växter behöver planteras om med jämna mellanrum, men visste du hur viktigt det är att ge jorden rätt näring? Jorden behöver matas och underhållas för att kunna ge växterna optimala möjligheter att växa. Precis som du mixar ner nyttiga saker i din frukostsmoothie kan du mixtra lite med blomjorden och tillsätta dunderhonung för växterna i form av olika rena råvaror. Här är de råvaror blomjorden behöver och som går att använda i trädgården också:

Pimpsten – för luft och fukt. Den porösa pimpstenen är smart på många sätt. När du blandar den med jord i botten av krukan får jorden en luftigare struktur. Pimpsten är också bra på att hjälpa jorden att behålla denna luft och att hålla den fuktig. Testa även att lägga pimpsten runt rothalsen på växten du planterar för att undvika vanliga växtsjukdomar. Brukar du ta sticklingar för att få ännu fler växter hemma – eller ge i gå bort-present till dina vänner? Blanda i lite pimpsten när du rotar sticklingarna, så får de en skjuts på vägen.

Spara lite av din gamla jord när du mixtrar ihop din nya blandning – du blandar alltså gammal jord, ny jord och jordförbättrare, som Hasselfors Gardens jordkompisar.

Odlingssand – för tyngd och stadga. Medan pimpsten ger luft till jorden, ger odlingssanden tyngd och en mer stabil struktur. Sanden leder bort överskottsvattnet om du råkar vattna för mycket (och vem gör inte det ibland?) och växterna står stadigt. Blanda lite i din vanliga planteringsjord om du är ute efter den här effekten. Precis som med pimpsten trivs dina sticklingar i odlingssand. Eftersom den är stabil gör den att sticklingarna rotar sig som de ska. Psst, odlingssanden gör också att du förhoppningsvis slipper sorgmyggor och mossa!

”Tänk hållbart! Bli en jordskötare – förbättra din jord med biokol och maskgödsel”

Biokol – klimatsmart och näringsrikt. Biokol passar dig som vill vara klimatsmart och samtidigt ge dina växter (och deras rötter) en riktig näringsbomb. Biokolet är nämligen klimatpositivt och bidrar alltså med något extra till klimatet. Biokol är som jordens batteri och kan laddas med näring från kretsloppet och föra den tillbaka till jord och växter. Som om det inte vore nog balanserar biokol pH-värdet och ger möjlighet för mikroberna i jorden att frodas. Om du har trädgård kan du blanda det med kompostjord eller gödsel så blir jorden extra näringsrik.

Ta för vana att byta ut jorden i dina krukor emellanåt. Det gör att växternas rötter mår bra och jorden hålls fräsch. Välj en råvara att blanda med din jord för en extra näringsrik miljö.

Lera – ger fukt och håller näring. Vill du slippa problemet med att växterna slokar och ser ledsna ut i perioder när du inte kommer ihåg att vattna lika ofta som du borde? Prova att blanda jorden med klassikern lera! Lera är lite av en blandning av råvarorna vi nämnt hittills. Den ger en tät jord som är fuktig och håller näringen – dessutom blir dina växter faktiskt lättare att vattna! Leran är också snäll mot rötterna när du planterar växten. Akta bara så du inte blandar i för mycket lera, för då finns risken att jorden blir för tät och växterna får för lite syre. Tänk en tredjedel lera till tio delar jord ungefär. Läs mer här om vad du kan göra för roliga saker med lera.  

Maskgödsel – en effektiv jordförbättrare. Gödsel producerat av daggmaskar gör underverk för din jord. Förutom att det är en till klimatsmart jordförbättrare så hjälper det rötterna att bli starkare och ger massor av näring. Blanda lite maskgödsel direkt när du planterar i jorden, det här är nämligen också en snabb rackare som stimulerar växterna att växa fort och mycket. Vi pratade om sticklingar nyss – maskgödsel gör att du snabbt får se resultat på den fronten.

Hasselfors Garden har tagit fram en ny serie av rena råvaror som kan användas som jordförbättring eller i sig själva. Serien kallas för jordkompisar. Kolla in filmen nedan för inspiration och hur du använder råvarorna.