Körsbärsblomningen i Japan, även kallad för sakura, är något utöver det vanliga. Folk går man ur huse för att beundra den korta blomningen. Man hyllar våren och blommorna återges i alla konstformer, på keramik, tavlor, alla typer av varor, och givetvis i bakverk och drycker.

Hängande körsbärsträd i Kyoto

De hängande grenarna på körsbärsträd (ibland mandelträd eller plommon) skattas högt av japanerna. Där avsätts även tid och pengar för skötseln. Det är mer en regel än undantag att man bygger stora bambuställningar, som ska stötta och forma grenarna medan trädet växer. Vyer i filmen är från Nakaragi Road, Heian Shrine, Kyoto Botanical Garden och Haradanien Garden.

Tips: Några hängande prydnadskörsbär för svenska förhållanden är japanskt tårkörsbär Prunus pendula ‘Beni-shidare’ och ‘Yae-beni-shidare’ (alt. P. x subhirtella), samt japanskt hängkörsbär Prunus (Sato-zakura-Gruppen) ‘Kiku-shidare-zakura’.

Kvällspromenad i Kyoto under körsbärsblomningen

I april när körsbärsblomningen når sin höjdpunkt i Kyoto, går man ur huse även kvällstid. Staden har låtit belysa träden längs alléerna och kanalerna i de gamla geisha- och restaurangkvarteren. Templen kring Nijo Castle och Maruyama har förlängda öppettider – allt för att få ut så mycket som möjligt av den korta blomningsperioden.

Körsbärsblomning i Tokyo

En av de mest kända ställena att beundra körbärsblomningen i huvudstan är den nordöstra vallgraven vid det kungliga palatset Edo Castle (parken Chidorigafuchi). De vita blommorna längs slänterna lyses upp även nattetid. Det är inte helt ovanligt att få se studenter i traditionella dräkter som vill få sitt porträtt taget här.

Fler inspirerande Japanträdgårdar:

Blåregn som du sällan sett dem!

Dröm om sommaren – Zinniaträdgården i Fujimi Kogen Hananosato

Azaleaparken i Daikozenji, Japan

Magiska höstfärger i Japan

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs i att odla i pallkrage!

Lyckas med pallkragen

  • En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
  • Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
  • 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!

Boka trädgårdskursen!