Skapa spännande trädgårdsgång

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Gången in till trädgården är smal och kal. Annika vill istället ha en inbjudande stig. Satsa på portaler och småblommig klematis, säger Trädgårdsarkitekten.

Gången sedd uppifrån. Fyra portaler över en stenlagd gång leder in besökaren i trädgården.

Annika:
Hos oss tar man sig bara till trädgården via en smal remsa längs ena garage­väggen. Jag vill göra den fin så att den verkligen lockar in våra gäster till vår härliga trädgård! Men det ska vara lätt att hålla passagen i bra skick.

Trädgårdsarkitekten:
Jag skulle satsa på portaler med en spännande gång under. Det borde väcka intresse.

Annika:
Hur menar du då?

Trädgårdsarkitekten:
Portalerna är ungefär som stora fristående träramar som besökaren leds igenom via gången.

Annika:
Aha! Hur bygger man dem?

Trädgårdsarkitekten:
Gör enkla stolpar av fyrkantsvirke, 95 x 95 mm, med en överliggare vars ena ände fästs i huset precis under takfoten. Höjden måste vara 2,25 meter för att ni ska få fri passage under. För att stolparna ska stå stadigt kan du till exempel gjuta fast dem i gropar med betong i marken. Fråga i bygghandeln vad som funkar bäst. Eftersom ni har ett fönster i mitten av väggen skulle jag placera portalerna så att det blir ett större mellanrum i mitten. Då blir det både fri sikt och mer ljus.

Annika:
Det låter som en pergola. Vi ska inte bygga en sådan istället?

Trädgårdsarkitekten:
Jag tycker att det här ger ett luftigare, mer avskalat uttryck och det passar ert moderna hus bättre. För att matcha stilen ännu mer, använd tryckimpregnerat virke, fasa av hörnen lite och måla det om ett år i en något mörkare grå färg än den som finns på husets snickerier.

Annika:
Och så lite klätter­växter på ­stolparna kanske?

Trädgårdsarkitekten:
Absolut! Testa olika småblommiga klematis, till exempel en alpklematis eller kronklematis (zon  5). De är extra tåliga beroende på sort. Sätt nät kring stolpen för dem att klättra på.

Annika:
Och marken då? Du pratade om en spännande gång?

Trädgårdsarkitekten:
Precis. Lägg först ut markduk som täcker hela passagen. Den skiljer jorden och den nya beläggningen åt och gör det mera lättskött. Dölj dukens kanter under en rad marksten som du lägger utmed huset och sedan en likadan rad utmed häcken. Gör hål i duken, strax innanför markstensraderna, och plantera en rad tuvtåtel, Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ utmed huset och en rad funkia ‘Francee’ vid häcken.

Annika:
Låter läckert!

Trädgårdsarkitekten:
Eller hur! Lägg sedan 2 rader betongsten längs gången – och se till att det finns utrymme mellan dem för betongplattor som läggs på tvären. 35 x 35 centimeter släta grå eller patinablästrade grå plattor blir bra. Resten av ytan, även mellan plattorna och kring plantorna, täcker du med ett vackert gråaktigt grus, cirka 4 –5 cm tjockt.

Annika:
Vad snyggt det låter. Tack!

Portalen sedd framifrån.

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.