Phalaenopsis, eller brudorkidé som den kallas, är den mest odlade orkidén. Förutom att den är väldigt vacker är den lättskött. Brudorkidéer är bland de enklaste krukväxterna att överleva även om du skulle glömma bort den i några veckor. Men sköter du den rätt blir blomningen riklig och den kan tacksamt blomma om flera gånger per år.

Skötsel av brudorkidé:

  • Ställ ljust, ej direkt ljus på sommaren.
  • Vattna ofta, ge näring en gång i månaden.
  • Sprejduscha ofta, men inte direkt på blommorna.
  • Använd orkidéjord.
  • Sänk värmen under hösten (viloperioden).

Placering av orkidé

Orkidén vill ha det ljust, men de gillar inte direkt solljus. Ett sydfönster går bra under vinterhalvåret, men sommartid är det för stark sol. Då kan man placera plantan en bit in i rummet. Öst- och västfönster är att föredra. Ett norrfönster är för mörkt. Det går att odla brudorkidéer i mörkare rum om man kan ha extra belysning i form av en växtlampa som är tänd 12-16 timmar under dagen.

Vattning av brudorkidé

Brudorkidé behöver torka upp lite mellan vattningarna, men inte lika mycket som en orkidé med bulber som samlar vatten. När det är dags att vattna känner man om krukan är tung eller lätt. Är krukan lätt är komposten torr. Ta för vana att känna på krukan när du har vattnat och när den är torr, så får du snart den rätta känslan.

Plantor som är i sin tillväxtperiod (sommarhalvåret) eller blommar behöver mer vatten än plantor i vila. Använd gärna rumsvarmt vatten. Fyll då en kanna och låt stå i en timme innan. Vattna igenom helt och häll av allt vatten som hamnat i fatet eller ytterkrukan. Rötterna får inte bli stående i vatten. En alternativ bevattningsmetod är att sänka ner hela krukan i vatten i några minuter.

Plantera om brukorkidéer med jämna mellanrum för att få dem att blomma om.

Plantera om brukorkidén med jämna mellanrum för att få den att blomma om.

Orkidéer gillar luftfuktigheten

Det blir oftast väldigt torrt under vinterhalvåret, speciellt med elelement. Brukorkidéer gillar när luftfuktigheten är hög. Ta för vana att duscha dem med sprayflaska en gång dagligen. Alternativt låter man plantan stå över ett fat med vatten (inte i direkt kontakt med vattnet), eller så kan vattenfatet stå nära. De kommer inte att dö om du missar detta, men du kommer att bli rikligt belönad om du gör det.

Brukorkidéer är lättskötta om man vattnar dem rätt och ger dem vila mellan varven.

Brukorkidén är lättskött om man vattnar den rätt och ger den vila mellan varven.

Medeltemperatur för brudorkidé

Rumstemperatur fungerar bra för en brudorkidé under dagen. Har man möjlighet att sänka nattetid så att skillnaden blir mellan 5-8 grader, så gynnar man plantan. Högre temperaturer påskyndar tillväxten. Men vid högre temperaturer måste också luftcirkulationen, luftfuktigheten ökas.

Att sänka temperaturen några grader under senhösten är bra för blomningen. När plantan sätter nya blomknoppar är den mycket känslig för temperaturväxlingar. Har du varit med om att blomknopparna faller av, har den oftast varit utsatt för stora temperaturskillnader. Den tål inte minusgrader alls, så var mycket försiktig när du transporterar en planta vid kallt vädret och packa in den ordentligt med tjocka lager papper. Flytta även plantan om du ska vädra vid minusgrader utomhus.

Omplantering av brudorkidé

När brudorkidén är på väg att växa ur krukan eller när komposten börjar bli gammal och nerbruten (dräneringen blir dålig), då är det dags att plantera om din orkidé. Generellt kan man säga vart annat till vart tredje år. Bästa tiden för omplantering är efter blomningen eller på våren.

Mer om orkidéer:

Så planterar man om orkidéer

7 knep för att få orkidéer att blomma om igen

Cattleya – en lättskött orkidé

Trädgård för nybörjare

  • Lär dig hur du får en vacker trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från början
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas alla viktigaste göromål!