Ta udden ur spetsig tomt

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Peter och Sofia har just blivit med trädgård. Den är triangelformad och nu tycker de att det är svårt att veta vad de ska göra med den spetsiga biten av trädgården. Hur utnyttjar man den bäst?

Sofia:
Vi har precis flyttat till hus och äntligen fått trädgård, som vi längtat så efter! Det är bara ett problem – den här trädgården är trekantig. Vi vet inte vad vi ska göra med den spetsiga biten av trädgården. Den känns ful och tråkig. Har du något förslag?

Trädgårdsarkitekten:
Ibland gör man misstaget att absolut försöka utnyttja varje kvadratmeter av trädgården, men det är inte alltid den bästa lösningen. I det här fallet tycker jag att ni i stället ska ”trolla bort” spetsen med hjälp av en ridå av olika blommande buskar. Då blir det också en perfekt plats att ha en plantering eller en fin bänk framför. Om ni föredrar ett enhetligt uttryck skulle ni kunna fortsätta med plantor av samma sort som i den befintliga häcken.

Sofia:
Kommer det inte att kännas som om trädgården blir ännu mindre då, om man planterar mitt i?

Trädgårdsarkitekten:
Nej, tvärtom. Planterar ni buskar i en rund båge tvärs över spetsen kommer trädgården att upplevas som bredare, just för att spetsen försvinner.

Bra sorter kan vara smultronschersmin PhiladelphusMont Blanc’, bukett­apel Malus toringo var. sargentii eller en blandning av olika sorters olvon Viburnum som finns i en mängd varianter med olika blomningstid och höjd. Ni kan lämna en liten smitväg genom planteringen så kan ytan bakom antingen användas som komposthörna eller ge plats för ett större träd.

Sofia:
Ja, det låter ju inte så dumt. Vilken typ av träd tycker du att man skulle kunna ha där?

Trädgårdsarkitekten:
Till exempel ett körsbärsträd eller något annat vackert lövträd som höjer sig ovanför buskarna. Marken bakom kan ni täcka med täckbark så slipper ni gräsklippningen och ogräsrensning också.

Sofia:
Det låter ju fantastiskt bra! Så får vi också som ett extra rum i trädgården, det är ju aldrig fel.

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:

Trädgårdsarkitekten,
Allt om Trädgård,
105 44 Stockholm

eller mejla till:tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.