Turbo-basilika från sticklingar och andra supertips

Basilika (Ocimum basilicum) är en av våra populäraste örter i köket. Den odlas hos oss som ettåring. Några har lyckats att övervintra sin basilika inomhus, men det finns andra knep som är effektivare. Följ tipsen och få ut mer av din basilika både inomhus och ute.

1. Turbo-basilika från sticklingar

Basilika odlas vanligast genom att försås inomhus på våren. När man varken har plats eller vill komma igång snabbare – ta sticklingar! Använd en köpebasilika från mataffären. Skär av ca 10 cm långa sticklingar med kniv strax under ett bladpar och ta bort de understa bladen, så att inte dessa hamnar i vattnet. Ställ ljust i ett fönster, och snart visar sig nya rötter. När rötterna är ca 5 cm långa kan du plantera sticklingen i en kruka. Snart har du en fullvuxen planta som du kan skörda ifrån.

2. Basilika vill ha värme

Om det inte blivit något av frösådden, eller om plantorna blivit futtiga, så är den mesta orsaken att de inte haft det varmt nog. Det är därför man oftare lyckas med basilika inomhus eller i växthus än ute på friland. Bygg gärna ett minidrivhus för dina basilikor utomhus, för en längre och lyckad säsong.

3. Mer näring ger bättre plantor

Basilika trivs med mer näring än vad de flesta andra kryddörter vill ha. En bra kompostjord och jämn näringsgiva vid varje vattning ger stora saftiga blad.

Det går jättebra att torka basilika

Det går jättebra att torka basilika, men låt den aldrig torka ut!

4. Låt aldrig basilikan torka ut!

Se till att jorden hålls jämt fuktig. Om jorden torkar ut en gång, så kan det vara kört och man får börja om. Självbevattnande kruka kan underlätta vattentillförseln.

5. Undvik direkt solljus

Även om en basilika vill ha det ljust, så kan det bli för bra i gassande solljus. En tunn gardin kan skydda från direkt sol. På växthuset bör fönstren kalkas, och i trädgården kan basilikan stå i halvskugga.

6. Så skördar du på rätt sätt

Plocka inte bladen ett och ett. Då blir det bara nakna stjälkar kvar, som inte får nya blad. Nej, skär eller klipp istället av några skott strax ovanför ett bladpar. Då kommer det att växa ut nya skott, oftast förgrenas stjälken, så att basilikaplantan blir tät och fin.

7. Övervintra basilika genom sticklingar

Istället för att chansa och försöka övervintra en basilikaplanta, så kan man ta sticklingar och övervintra dessa till nästa säsong. Följ beskrivningen ovan i nr 1.

8. Torka eller frys överskottet

När man får mer än man hinner äta, går det jättebra att torka. Det står i några örtböcker att det inte lämpar sig, men det går visst bra. Kanske är hållbarheten bara kortare. Förvara därför mörkt och svalt. Sen går det även att frysa basilika. Ta av bladen från stjälkarna, sprid ut på ett papper och frys snabbt. Så fort de är frysta kan de läggas i en gemensam låda. Det är lättare att plocka några stycken i taget, när de är styckfrysta.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

NUVARANDE Turbo-basilika från sticklingar och andra supertips
NÄSTA Beskrivningar på 7 mumsiga fågelmatare för vintern