Foto: 2k-photo

När ska plommonträd beskäras?

När ska man beskära plommonträd? Är det nu på våren, samtidigt som äppelträden? Vi har aldrig gjort det, men får å andra sidan väldigt dåligt med frukt. Kan det bero på att vi aldrig beskurit det?

Svar: Helst ska stenfruktsträd, som plommon, persika och körsbär, inte beskäras alls. De savar mycket på våren och kan därför ta mycket skada av beskärning, t o m "blöda ihjäl".

Det enda ni behöver göra är att ta bort döda grenar, grenar som växer inåt i trädet och toppa långa, rankiga skott. Mer behövs inte. Detta gör ni på sensommaren/hösten efter att trädet burit frukt.

Att ni fått dåligt med frukt, kan bero på att ert träd är relativt ungt och nyplanterat. Olika sorter ger frukt olika snabbt. Vissa plommon ger skörd efter 3–4 år, andra efter 7–8 år. Sedan kan man fråga sig hur trädet är planterat? Ett plommon vill ha det väldränerat och gärna stå i sandblandad jord. Tung lerjord gillar de inte. Är det så kan ni testa att blanda i lite mull, eventuellt behöva flytta trädet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!