Gångar i äpplena?

När jag delar mina lagrade äpplen har flera äpplen stora gångar in till kärnhusen. Vad är det för djur som gör gångarna?

Svar: Det är äpplevecklarens larver som under sommaren gjort gångarna. Äpplets smak är inte förstörd och största delen av frukten är ju oskadd. Det går fortfarande att koka mos, äppelkräm och baka äppelkaka av frukterna om du skär bort det som är angripet.

Äpplevecklarfjärilen lägger sina ägg i huvudsak precis innan skymningen under vindstilla kvällar från mitten av juni till mitten av juli. Har du ork och tålamod kan du under den tiden spruta trädet med vatten, gärna med en högtrycksspruta, varje kväll för att störa de äggläggande fjärilshonorna. Äggen läggs på karten och de små nykläckta larverna äter sig in i äpplena. Du kan plocka bort kart du ser blivit angripna, så hinner inte larverna äta sig in i fler äpplen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Trädgård här!