Äckliga larver och spindelväv i äppelträdet?

De senaste fem somrarna har bladen på vårt 50 år gamla äppelträd rullat ihop sig. På vissa ställen ser det ut som spindelväv. Äpplena är angripna av larver och faller av innan de hinner mogna. Vad är det för larver? Hur får jag bort dem? Ska jag såga ner trädet? Jag har beskurit trädet själv i 25 år.

Svar: Ditt äppelträd är angripet av äpplespinnmal som lägger sina ägg invid en knopp. Larverna kläcks på hösten, men stannar kvar tills det blir vår. Det som ser ut som spindelväv är ett gytter av larver i ihoprullade blad, inspunna i spinntråd. Om det inte är för många ”larvnästen” kan du plocka bort dem för hand och skära bort de angripna skotten med bra resultat. För varje larv du plockar bort blir det färre vuxna malar. Eller så kan du använda biologisk bekämpning, Biobit.

Om du bestämmer dig för att såga ner trädet, tänk på att inte sätta det nya äppelträdet på samma plats och i samma jord.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!