Foto: The Kuzmins

Vilket djur har grävt i rabatten?

På flera ställen i rabatten finns djupa hål 4–5 cm i diameter. Framför hålen ligger utskyfflad jord och utätna skal av trädgårdssnäckor. Växterna blir förstörda där djuret har grävt, men rötter eller växter är inte uppätna. Jag har aldrig sett djuret, vad kan det vara?

Svar: Det är troligtvis en brunråtta som bor i din rabatt. Det kan man gissa eftersom djuret har kalasat på snäckor, men inte på växterna. Brunråttan är vanligare än man tror i trädgårdar. Där finns lättgrävd jord och skyddade boställen. På vintern klättrar den lätt upp till fågelbord och i havrekärven, som är en favoriträtt.

Brunråttan kan vara svårfångad. Sätt kraftiga råttfällor agnade med havrebollar utanför eller i gångarna. Eller använd ljud- och vibrationskrämmor. Då flyttar råttan garanterat till en lugnare plats. Men frågan är om du vill bli av med den? Så länge den inte tagit sig in i bostadshuset, kanske den t o m gör nytta, då den äter trädgårdsnäckor som ju är en fiende som kalasar i sig mycket av dina växter annars.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!