13 Rabatter med Tagetes

Färgsprakande, anspråkslös och billig - kan man önska sig en bättre sommarblomma att dryga ut jätterabatten?! Här är tretton läckra användningsområden och kombinationer för tagetessläktet som kan ge dina rabatter en rejäl vitaminkick. På tal om det, glöm inte att strössla de ätliga blommorna i salladen.

1. Hav av tagetes i Britzer park, Berlin (startbild)

Paradrabatt där liten sammetstagetes Tagetes tenuifolia 'Golden Gem', utgör basen och ramen. På höjden syns både solrosor och karminröda dahlior. De vita spirorna som sticker upp ur tagetesmattan är daggsalvia Salvia farinacea 'Evolution White'. Tagetes blommar ända in till frosten, så man kan föreställa sig färgprakten när rönnarna i mitten skiftar till sina höstfärger!

2. Gula tagetes mot vitt

Sektioner av gult ger variation runt denna annars "snälla" rabatt i lila, vita och silvertoner. Kuddar av liten sammetstagetes T. tenuifolia 'Golden Gem', och de röda som sticker upp är zinnior.

3. Tagetes är givna blommor i kökslandet

Allt det här vackra är ätligt! Tagestes erecta 'First Lady' och T. tenuifolia 'Golden Gem', samt indiankrasse Tropaeolum majus 'Milkmaid'.

4. Djärva färger i kruka

Rosa och orange går visst ihop! Här är beviset. Sammetstagetes Tagetes patula 'Aspen Sunglow', Flitiga Lisa Impatiens walleriana 'Red', och en chockrosa zonalpelargon.

Tips: Visste du att Tagetes motverkar skadliga nematoder som ofta orsakar jordtrötthet, speciellt hos rosor? Plantera tagetes under rosorna och jordförbättra.

5. Tagetes som kantväxt

På Katrinetorps gård i Malmö använder man ofta tagetes som kantväxter i kökslandet. Här syns liten sammetstagetes 'Paprika' och 'Golden Gem', som är små kompakta buskar. Dessa bildar väldigt fina mjuka kantväxter.

6. Avskiljare i köksträdgård

Även som avskiljare inne på lotterna har man använt sig av tagetes. Det går att måla skarpa linjer i härliga knalliga gula och orange färger.

7. Syndigt mörk kombination

En brandgul bas med sammetstagetes T. patula 'Safari Tangerine Orange'. I blickfånget fjäderborstgräs Pennisetum setaccum 'Rubrum'. Längre bak syns blåsalvia Salvia patens.

8. Britzer park, Berlin

Liknande plantering som på startbilden, men med mer dominant matta av T. tenuifolia. Man får känslan av "Trollkarlen från Oz" där man ska följa den gula tegelvägen.

9. Orange i orange

Detaljstudie av förra planteringen. Stor sammetstagetes T. erecta 'Jubilee Orange' i mitten. Vita sommarblommor kikar upp ur det organge havet: daggsalvia 'Evolution White' och vit lejongap.

10. Mixed border med tagetes

"Mixed border" – så kallar britterna en rabatt som har både sommarblommor, vedartade växter och kanske lökar. En mix av T. patula längst fram. Längre bak sommarrudbeckia Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Marmalade', och ett stråk av rosa lejongap. Spirea, rosor och krypoxbär kantar den upphöjda rabatten.

Tips: Den nya tagetessorten 'Strawberry Blonde' tangerar åt aprikosa och rödrosa nyanser.

11. Friskt vågad paradrabatt

Flera olika tagetes samsas med gaillardia, sommarrudbeckia, zinnia och solrosor. Längst fram syns två olika sorters mangold sticka upp. De mörka prydnadsgräsen är pärlhirs Pennisetum glaucum 'Purple Majesty'.

12. Gul romantisk tagetes

Även en gul rabatt kan vara romantisk. Mjuka upp med fjäderbortgräs Pennisetum setaccum. Till vänster skymtar den brunröda sommarrudbeckian Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Cappucino', i mitten den ljusa färgkullan Anthemis tinctoria 'Kelwayi', och en röd Dahlia D. coccinea var. palmeri. Längre bak sommarrudbeckia 'Marmalade'.

13. Bara tagetes och åter tagetes

Kunde inte låta bli att slänga in en bild på ett Tagetes-sortiment, från Weibulls i Hammenhög. Bara att suga in vilken variation detta släkte bjuder på i fråga om blomstorlek, växtsätt, och alla nyanser av guld. Blommor som är stora, små, enkla eller fyllda, är alla ätliga och älskas av pollinerande insekter.

FOTO: Karina Brozinic

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Odla ditt gröna intresse - läs Allt om Trädgård! Se erbjudande!