Vit trädgård en historisk idé

Säg ”vit trädgård” och de flesta tänker på Sissinghurst, alltså den trädgård som den engelska journalisten Vita Sackville-West och hennes make, diplomaten Harold Nicolson, skapade vid sitt slott, och som i början av 1950-talet fick sin mest kända del: The White Garden.

Vit blåregn i Londonmiljö

Sissinghursts vita trädgård må vara den mest kända vita trädgården i dag, men den hade föregångare på olika håll i världen som kan ha inspirerat till den, till exempel i Persien, där Harold Nicolson för övrigt var född och jobbade i många år.

Vit rabatt med svenska kulturväxter

I sammanhanget kan man även nämna Indien under mogulernas välde (1526   –1858): Mehtab Bagh vid Taj Mahal var en av dessa trädgårdar som helst skulle avnjutas i fullmånens sken. Efter utgrävningar på 1990-talet finns idag lämningar att beskåda.

Vit rabatt från Chelsea Flower Show

På närmare håll, både i tid och rum, fanns konstnären och trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll (1843-1932). Hennes tankar om den ”enfärgade” rabatten kan i sig ha väckt en idé hos Sackville-West och Nicolson, men hon var också involverad i anläggningen av ett vitt trädgårdsrum i Barrington Court Gardens i England.

Entréträdgård i London

TEXT: Margareta Omsäter, BILD: Karina Brozinic

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör & multisax för endast 159 kr. Köp nu!