Dela dahliaknölar nu?

Jag har vackra dahlior som jag vill dela med mig av. Nyligen tog jag upp alla knölarna ur jorden och undrar: Kan jag dela på dem och ge bort nu, eller måste jag vänta till våren?

Svar: Visst kan du ge bort knölar nu. När man tar upp dahliaknölarna ramlar ofta enstaka små långsmala knölar (så kallade chicken legs) av huvudknölen, där knölarna sitter fast. Varje sådan knöl ger upphov till en ny dahliaplanta med likadant utseende som moderplantan. Så se till att ta vara på dem om du vill ha extra knölar att ge bort.

Säg till mottagaren att förvara knölarna på rätt sätt, det vill säga torrt och svalt men absolut frostfritt. Låt jorden torka upp och falla av knölarna. Lägg dem sedan i sand eller torvströ tills det är dags att plantera dem igen. Vill du dela hela huvudknölen (kronan) eller ta sticklingar är det bäst att göra det till våren.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!