Går solen ner över Svenska fröföretag?

Ett nytt fröuppror är under uppsegling. Nu handlar det om avgifterna för frökontrollen, som tredubblas. Flera Svenska fröföretag hotas ta bort sitt köksväxtsortiment eller t o m av nedläggning.

Leif Lindblom vid Lindbloms Frö i Kivik är förbannad och chockad. Han har skrivit ett öppet brev till jordbruksministern Eskil Erlandsson, där han hotar med att lägga ner verksamheten. Tidigare betalade han 50 000 per år för den stickprovskontroll av importerade köksväxtfrön som jordbruksverkets växtskyddsenhet utför. Nu ska han punga ut med 150 000 kronor per år. Det kan inte hans företag bära.

– Jag kommer därför att försöka sälja slut på lagret av köksväxtfrön, konstaterar han.

Beslutet om avgifterna spikades i augusti utan att Lindbloms Frö fick möjlighet att svara på remissen. Det enda fröföretag som fick ge sina synpunkter var Nelsons Frö. Nelsons berörs dock inte av förslaget, eftersom packningen sker i Lettland.

Enligt de nya reglerna ska avgifterna baseras på antalet partier, oavsett storlek. Hårdast drabbas företag som Lindbloms Frö, Runåbergs Frö och Impecta. De satsar alla på en stor bredd i utbudet, det vill säga många och ofta udda sorter, men partierna är i gengäld ofta små.

Veronica Gårdestig vid Impecta Frö:

– Kontrollavgifterna för ett parti blir högre än vad vi betalar för fröna. Hur vi ska lösa det vet vi inte just nu. Vi kan ju inte ta ut ännu högre priser på fröpåsarna. Nej, vi måste ta strid mot avgifterna.

Beslutet om chockhöjningen har fattats vid jordbruksverkets växtkontrollenhet. Tony Nilsson är chef här. Han har haft några tuffa dagar med stenhård kritik från framför allt fröhandlare. Men också inom jordbruksverket får han mothugg.

– Vi kommer att snabbutreda det här, säger han nu och beklagar samtidigt att remissförfarandet inte gick korrekt till.

Observera att avgiftshöjningen för stickprovskontroll inte har något att göra med det hett omdebatterade EU-kravet på registrering av alla frösorter. Men enligt fröföretagen kan följden av båda besluten bli att färre sorter blir tillgängliga för fritidsodlare.

TEXT: Lena Israelsson

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!