Foto: Barbro Wickström

Är hösten bästa planteringstid?

Många kunder kommer till handelsträdgårdarna på våren i maj och vill ha tips på häckplantor och träd att plantera. Vad alla inte vet är att det egentligen är nu på hösten som det är allra bäst att plantera just lövfällande träd och buskar.

Hallå där, Arne Hultgren, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård!

Är det för sent att plantera nu?

- Nej, Proffsen börjar plantera nu! Alla som jobbar proffessionellt med trädgårdsanläggning planterar nu eller i november. Ju senare desto bättre faktiskt.

Varför då?

- Det är nu när plantorna har tappat bladen som de grävs upp ur plantskolorna. Och vad är det för vits med det? Jo, här i Norden går träden in i en viloperiod under vintern. De bara står där och sover. Det innebär att på våren, så fort det blir några grader varmt i jorden, börjar rötterna att växa ut.Vet folk i allmänhet om detta?

- Många kunder kommer i maj och vill köpa häckväxter men då är det både torrt i jorden och krångligt. Därmed inte sagt att det är omöjligt!Vad ska man plantera nu?

- Alla lövfällande växter. Träd, fruktträd, prydnadsträd, buskar och rosor!Vad ska man undvika?

- Man ska inte plantera rododendron och vintergröna växter nu, det gör man på våren eller senast i september.Gäller detta för hela landet?

- Dessa uppgifter gäller för Mälardalen, och söderut. Om man kommer upp mot zon 4 till 5 är det vårplantering som gäller.

TEXT: Malin Erlingson

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!