Foto: Anders Stålhand

Ringbarka trädet när man inte vill ta bort allt runtomkring

En av våra läsare hade en fråga om att ta bort ett krikon som växter mitt i havtorn, som hon ville behålla. Hon ville även ta bort några rotskott som havtornen skjuter iväg, och undrade om ringbarkning av trädet var rätta vägen att gå. Vår expert Anders Stålhand svarar.

ANDERS SVARAR: Ja, ringbarkning är inte fel. Då fortsätter trädet att dra vätska och salter ur roten, men kan inte försörja rötterna med socker. Ett annat alternativ är att ta bort alla krikon samtidigt, även det ursprungliga, och kontinuerligt klippa bort de nya rotskott som kommer. Det tar något eller några år innan trädet ger upp, men man slipper ha stora grenar som står och vissnar.

Ringbarka ett träd innebär att man stryper trädets tillförelse av näring och vatten från roten. Foto: Anders Stålhand

Har man mer skott än önskat av havtorn klipper man av dem så djupt man kan, gärna under jordytan. Det är inte ovanligt att det bildas knölar av knoppanlag på rötterna. Om det kommer nya skott på samma ställe hela tiden kan det vara värt att gräva sig ner och kapa hela den roten, så att knölen med knoppanlag tas bort. Annars är det bäst att ha gräsmatta runt ett havtorn som man inte vill ska sprida sig, då klipper man eventuella rotskott tillsammans med gräset.

Ringbarka träd så här:

1. Skala bort 10 – 15 centimeter bark runt om hela stammen. Använd en yxa eller vass morakniv.

2. Ta också bort alla rotskott, annars får rötterna energi via de stammar som lämnas.

3. Trädet dör efter ett, ibland flera säsonger. Då kan man kapa stammen nära marknivån, och slipper att trädet fortsätter att skjuta nya skott.

TEXT OCH FOTO: Anders Stålhand

Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr. 5/2019

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!