När sätta ut dahliaknölar?

Jag vet ju att dahlior och potatis är mycket frostkänsliga och alltid rekommenderas att sättas ut när ”risken för frost är förbi”. Potatis spelar ju inte så stor roll, men dahliorna! De börjar ju inte blomma förrän i september om jag måste vänta till mitten av juni med att plantera ut. Min fråga är alltså: Varför rekommenderas alltid att vänta till lefter sista frosten? För inte kan det väl vara så att dahliaknölen fryser nere i jorden av en sen nattfrost?

Svar: Det är ju alltid lite retfullt det där att det är ”full sommar” redan i april–maj. Men rådet att vänta till efter sista frosten kommer från de tider när en frost på potatisfältet betydde liv eller död. Och ett helt potatisland kan man inte skydda mot frost. Men i en dahliarabatt är ju det mycket lättare.

Det går bra att sätta dahliaknölar i kruka redan i mars, och sedan sätta ut dem i mitten av maj, när frostrisken är över. Ska du sätta ut knölarna direkt, kan du vänta till slutet av april/mitten av maj. Om du bor i högre zoner och det fortfarande finns risk för frostnätter, så kan du täcka jorden med ett lager löv eller ris, kanske en duk eller matta.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!