Gratis såkrukor av tidningar och toarullar – 3 enkla metoder!

Såkrukor är ingen jättestor utgift, men de är ofta gjorda i plast. Då är det roligare att göra egna mer miljövänliga krukor av återvunnet tidningspapper eller tomma toarullar. Här är de tre bästa filmerna med tre olika modeller – runda, fyrkantiga och höga.

1. Klassiska rullar av tidningspapper

Många tips visar inte hur rullarna hålls ihop när de är klara, eller så har man fuskat lite med tejp. Det har den här tjejen löst smart. (Filmen är på engelska.)

https://www.youtube.com/watch?v=pSJab0Re2fA

2. Fyrkantiga krukor av tidningspapper

De fyrkantiga krukorna har mer jordvolym än de runda. Det blir inte heller något luftrum mellan krukorna, vilket gör att de håller fukten bättre. (Filmen är på engelska.)

https://www.youtube.com/watch?v=7dlGQP81yfo

3. Toarullar är stabilare

Rullar är skrymmande under tiden man samlar på dem. Tryck till dem på mitten så att de blir platta under förvaringen. Det påverkar inte kvalitén på krukorna. Trycker man på andra ledden också, så som tjejerna gör i filmen, får man fyrkantiga krukor.

Kanske vill du klippa upp rullarna innan du planterar, så att rötterna får fritt spelrum. (Filmen är på engelska.)

https://www.youtube.com/watch?v=8qq9en5cKlk

Tips: Använder du hushållsrullar blir det högre krukor. Skär av vid passande längd. Funkar för t ex ärtor som har djupa rötter.

Trädgård för nybörjare!

Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!

18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden

Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur

Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Odla ditt gröna intresse - läs Allt om Trädgård! Se erbjudande!