Småstaden Enköping, mellan Stockholm och Västerås, är känd för sina parker, bland annat Drömparken, skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.
Parkerna, tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattssons verk, är också en av de största inspirationskällorna för Kajsa Thorin. Långsiktiga miljöer, återanvändning av material och insektsvänliga växter är några inslag hon har influerats av - men tydligast i hennes och maken Staffans trädgård är ändå rumsindelningen. Framsidan har strukturen av en villaträdgård, baksidan har altanen med poolområde och köksträdgård, och i sluttningen ner mot skogen ligger lunden (woodlandet). Att alltihop var en tom yta för inte så många år sedan är svårt att tro. God planering är något Kajsa prioriterar - som att allra först plantera träd, eftersom de tar många år på sig att växa upp.
- Träd är så viktiga för en trädgårds struktur - jag skulle aldrig kunna vara utan dem. Det är också bra att ha många träd och buskar - det blir mindre skötsel än med rabatter, förklarar hon.
För att poolen skulle passa in så bra som möjligt valde de en svart poolduk. Resultatet blev som en skogssjö.
Det var när paret köpte tomten i Enköping som Kajsas intresse tog full fart. För att få en extra bra start gick hon en kurs i trädgårdsdesign arrangerad av Slottsträdgården Ulriksdal.
- Jag hade inte mycket kunskap då, men jag lärde mig massor. Bland annat fick jag tipset att plantera rosenapel på framsidan, vilket jag är så glad över. De är perfekta i storlek och så fina i en villaträdgård. Dessa och prydnadskörsbär 'Accolade' - samma sort som i Kungsträdgården i Stockholm - är mina favoritträd här. Och magnoliorna i lunden förstås - de är också Staffans favoriter.
Prydnadskörsbär 'Accolade' startar våren med sin färgkick sent i april. För att höja färgintensiteten ännu mer har Kajsa och Staffan planterat gullviva och ormöga under.
För att bygga huset behövde man spränga berg på tomten, men målet var att spränga så lite som möjligt för att bevara så mycket av hällar och blåbärsskog som det gick. Sprängstenen har Kajsa och Staffan använt till murar, och även som stora dekorationer. Paret har också tagit tillvara sly och ris, och av det gjort en häck mot skogen. Kajsa kallar häcken för ett kretsloppshotell, då den fylls på hela tiden och är ett bra boende för insekter och andra djur.
Gränsen mot skogens allmänning är ett hjärteämne för Kajsa. Hennes lund övergår försiktigt i ormbunkar och blåbär. Stigarna är naturliga och inte stensatta - Kajsa klipper bara lite i kanterna för att man lättare ska kunna ta sig fram. I lunden ska utvecklingen gå långsamt och den ska få växa fram organiskt - den är ett livsprojekt, helt enkelt.
Närmare huset har Kajsa planterat flera rododendron - en annan av hennes favoritväxter - liksom azalea, magnolia, olvon och hortensia. Marktäckare som hasselört och spetsmössa gör sig också fint här. Trots mångfalden av växter är det lugnt och vilsamt, precis som Kajsa önskar.
- Jag hade en dröm om hur jag ville ha det, med lunden och köksträdgården. Jag planerade i huvudet hur det skulle se ut om tio år. Dit har jag nått nu, och jag är väldigt nöjd, säger Kajsa och lägger till:
- Det hade förstås inte gått utan Staffan - han hjälper mig att uppfylla drömmarna.
Köksträdgården ligger skyddat mellan häckar av liguster och ett förråd för krukor. Här finns en gedigen arbetsbänk - och mycket gott att äta. I odlingslådorna finns bland annat bönor, jordgubbar och luktärt. En pergola bildar tak, och som väggar växer vinrankor, björnbär och klematis. I krukorna odlar Kajsa timjan, basilika, tomat, chili och persilja. Köksträdgården har även vinbär, krusbär, hallon och rabarber. Ett äppelträd och ett persikoträd får också plats.
- Eftersom klimatet har blivit torrare och varmare har det blivit en utmaning att få växterna att klara sommaren. Man får bygga högre bäddar och använda mycket kompost för att hålla kvar fukten längre. Speciellt har vi märkt att krukodling har blivit svårare, så där har vi börjat tänka om. Det blir färre växter i kruka framöver, säger Kajsa.
Funktion är centralt för Kajsa, och allt i trädgården är välplanerat - från var cyklarna ska stå till vilka örter som ska finnas närmast uteköket. Om vintern läser hon allt hon kommer över inom ämnet trädgård.
För ett par år sedan byggdes huset ut, och Kajsa och Staffan investerade även i en pool. För att den skulle passa in så bra som möjligt valde de en svart poolduk. Resultatet blev som en skogssjö, där skogen reflekteras vackert i vattnet.
- Det är så rogivande att sitta på altantrappan och titta ut över lunden och skogen. Blicken går sakta från köksträdgården över lunden till poolen - och tillbaka igen. Och har man tur står några hästar från hästhagen intill nere vid skogsbrynet, berättar Kajsa.
Trädgårdsdrömmen som slagit in har naturligtvis inneburit mycket arbete, och all ledig tid jobbar Kajsa utomhus. Nya projekt är på gång - bland annat ska paret dra vatten till uteköket, och ett orangeri eller växthus ska få plats. Men först ska det planeras noga!
LÄS MER: Så skapar Jeanette en romantisk trädgård med rosor och rum
LÄS MER: Bästa perennerna för skuggiga lägen i trädgården