Trendspecial – Så blir trädgårdsåret 2010

Vi frågade åtta orakel vad de tror om trädgårdsåret 2010. Vad blir hett? Och vart reser de för att titta på trädgård?

”Mycket blommor att ta in i vas

Amelia Adamo, chefredaktör för M-magasin
–  Jag vet inte om det ”kommer” eller inte, men jag tänker satsa på djuplila blommor i år. Vill ha lite starkare färger nu, efter de mjuka rosa och blå.
För att trivas i trädgården tänker jag se till att det finns så mycket blommor att jag kan ta in vasvis utan att det märks. Och se till att jag har tid att njuta av blommorna, och därför inte reser bort mellan midsommar och en bit in i juli!
–  För att inspireras av trädgård reser jag till de italienska sjöarna Lago di Como och Lago Maggiore med M:s läsare, där jag hoppas att vi ska kolla in strålande trädgårdar. Och som varje år – Wij trädgårdar, helt oslagbart!

M-magasin

Amelia vill ha djuplila och besöker Wij trädgårdar i Ockelbo.

”Mjukt och tuktat på samma gång

Lotta Ahlvar, vd för Svenska moderådet
–  Ulf Nordfjells vinnarträdgård från Chelsea Flower Show kommer att inspirera. Färgspelet mellan svarta och vita blommor tillsammans med mycket silvriga blad, och mixen av mjukt och tuktat. Det moderna växthuset, à la Ulfs svarta kub, kommer stort och ännu mer silverpäronträd och tallar! Själv satsar jag på en stramare uteplats i svart. Och i vår ska en svart paviljong upp, som en pagod. Jag sår blommor
i svarta krukor och så ska jag klippa en slingrig gång fram till pagoden.
–  Inspiration får jag när mamma och jag åker till Chelsea Flower Show. Och så hoppas vi kunna se Hestercombe Gardens i England i år. Villa Medici della Petraia utanför Florens står högt på önskelistan och Krusenstiernska trädgården i Kalmar är inbokat.

Svarta krukor matchar uteplatsens svarta stomme.

Ӏtbart och dekorativt

Synnöve Mork, designer och inredare
–  Jag tror på den ätbara trädgården, såg många sådana tendenser på Chelsea Flower Show i våras. Jag satsar på det och tycker mycket om olika sorters kryddor, salladssorter, kål och bönor. Dessutom är grönsaker så otroligt dekorativa! Om man väljer olika sallader och bönor som både har olika smak och olika grön-röda nyanser blir det extra fint! Låt bönorna växa upp på spaljéväggar, så bildas rum, och rum är min passion. Trivs i trädgården gör man om det doftar och surrar. Tipset är att skapa uterum i olika väderstreck, om möjligt. Tänk på morgonljus, lunchvila och middagssol.
–  Jag reser nog till Danmark och njuter av deras fantastiska förmåga att skapa välkomnande trädgårdar. De är små men väldigt rumsliga, vackra och välplanerade.

Kål i den dekorativa och ätbara trädgården.

”Jag älskar mina randiga rödbetor och blå morötter

Monika Ahlberg,  kokboksförfattare
–  Jag satsar ju alltid på samma numera, det har jag lärt mig efter år av experiment som inte fallit i god jord! I mitt snittblomsland finns säkra kort som sommarmalva och rosenskära, sedan blandar jag upp dem med spännande nyheter. Mitt köksland innehåller alltid salladssorter av olika färger och storlekar, och det är roligare att odla randiga rödbetor och blå morötter än röda betor och orange morötter.
– För att trivas i trädgården tror jag att man ska odla det man älskar! Och att man provar sig fram – det är viktigt.

Monikas blålila darlingar, morot ’Purple Haze’.

”Outdoor living har bara börjat

Claes Blom, chefredaktör Sköna Hem
– Jag tror att outdoor living-trenden bara har börjat. Vi kommer att se mycket mer av ”inredningen flyttar utomhus”. Alla kommer att vilja skapa möblerad rumslighet i trädgården, på uteplatsen och på balkongen. Producenterna har börjat förstå det här – det kommer mer och mer produkter som gör det lite torftiga begreppet ”utemöbler” mer varierat, personligt och kul. Och så belysning! Ny teknik, som led- och lågenergilampor och billiga ljusslingor, gör att vi kommer att lysa upp trädgårdar och uteplatser som aldrig förr. Att skapa stämning och atmosfär med ljus utomhus är nästan en ny konstart. När det gäller blommor kommer jag att satsa på mängder av blå hänglobelia, och vita, engelska pelargoner på min lilla takterrass. För att höja trivselfaktorn ännu lite mer blir det massor av ljuslyktor med levande ljus!

Sköna Hem

Vi tar vår stol och går ut!

”Grönt och levande är trenden

David Carlson, designentreprenör
–  Oavsett trender kommer jag att fortsätta med mina gammaldags rosor. Trädgården är för mig en plats för avkoppling, där saker och ting får ta tid och där det egentligen inte finns några regler. Men något jag tror kommer, är fler och mer trädgårdsland. Det är ju fantastiskt att kunna odla sin egen mat, och klimatmässigt korrekt! Människor idag är medvetna och vill veta vad som är i maten, och det är ju en extra kick att äta något man odlat själv. Grönt och levande är en samhällelig trend.

Egenodlad sallad är favoriten.

”Rått och gott är grejen

Ernst Kirchsteiger, programledare i TV4.
– De yngre kommer att lyfta det ekologiska odlandet och skapa crossover-rabatter med blommor och grönsaker. Ärt- och baljväxter, som rosenbönor, kommer också, det som är gott att äta rått, och så kål! För egen del ska jag sluta dutta, och ta mig an de stora dragen – lägga stenplattor framför huset och skaffa en lågklippt häck av måbär.
– Inspiration får jag på Amalfikusten. Där finns häftiga trädgårdar, framförallt en underbar park i Ravello där Garbo hukade för att gömma sig på sin tid. Den ligger högt med havet i fonden. Där möter mossbelupna antika skulpturer tuktade häckar, grusgångar och massor av liljor…

Parken i Ravello.

”Inget behöver se ansat ut

Cay Bond, trendanalytiker
– Miljötrenden har gjort att vi blivit mer kvalitetsintresserade. Hade jag en trädgård skulle jag satsa på vilda växter. Inget behöver se ansat ut. Rosor är på väg tillbaka, och då menar jag de som ser vilda ut men i själva verket är odlade: lite yviga och oformade. Det senaste i Paris är att sälja fantastiska buketter av rosor tillsammans med grenar och kvistar av olika slag.
– Inspiration får jag på Gotland, i Norrvikens trädgårdar i Båstad, Kungliga botaniska trädgården i Köpenhamn och Chaumont-sur-Loire utanför Paris.

Rosorna blir fler, och en ros är inte längre bara en ros…

Läs mer om trädgårdstrenderna 2010

Allt om Trädgård nr 2/10 finns ute i butik nu!

Mobil trädgård

Bacsac