Är ligusterns bär giftiga?

Vi har en uppvuxen tät fin ligusterhäck mot gatan. Men de svarta bären sägs vara giftiga. Vi har små barn, ska vi ta ner häcken?

Svar: Jo, det stämmer att bären på liguster är giftiga. Jag tror dock inte att ni behöver vara oroliga. I Sverige har inga allvarliga förgiftningsfall rapporterats från liguster, och inga dödsfall.

Man kan få symptom som att må illa, kräkas och eventuellt kan man få kramper om man äter många bär. Men det krävs att barnen ska tycka om dem för att sätta i sig den ansenliga mängd som krävs, och de är inte särskilt aptitliga. Dessutom brukar man trimma ligusterhäckar några gånger per säsong, och det brukar medföra att det inte blir så mycket bär.

Låt häcken vara. De minsta barnen håller man ändå ett vakande öga på, då de stoppar allt i munnen, och sedan går det att lära barn vilka bär man ska äta och inte. De är duktiga på att se skillnad. Och det är bättre att behålla häcken som skydd mot trafiken, som är ett större hot mot barn.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!