Foto: MAREN KONITZER

Trollhassel blommar på bar kvist!

Trollhasselns växtnamn kan förvirra – den är inte en hassel, ger inga hasselnötter och är inte heller släkt med ormhassel.

Trollhassel Hamamelis består av fem olika arter varav tre blommar på bar kvist under vintern. Trots att trädgården ligger i dvala kan blomningen komma igång redan före jul och sedan vara ända fram till april. Vid kärv väderlek och frost avtar blomningen, men den kommer igång igen så snart det blir lite mildare.

Det finns trollhassel med andra färger på blommorna än gult – här hybridtrollhasseln 'Ruby Glow'. Foto: Snaker

Så kan man använda trollhassel

Trollhassel är perfekt att placera som blickfång där den syns hela året. Utöver den exotiska blomningen får buskarnas bladverk en lysande gul färg på hösten. Jorden ska vara näringsrik och hålla fukt som inte får bli stående; den ska vara kalkfri och gärna lätt sur. Plantera den gärna ihop med rododendron. Passande underplantering är julros, vintergröna och tidigblommande vårlök, som vintergäck och snödroppe, vilka matchar fint innan buskens bladverk utvecklas.

Den underbart orangelysande hybridtrollhasseln 'Jelena', härdig upp till zon 3. Foto: egschiller

Olika sorters trollhassel – flera färger på blommorna

Trollhasselns blommor finns i flera kulörer. Japansk trollhassel Hamamelis japonica, gula blommor, 2–3 meter hög, zon 3. Kinesisk trollhassel H. mollis, gula, doftande blommor, 2 meter hög, zon 2.

Hybridtrollhassel H. x intermedia är en korsning mellan japansk och kinesisk trollhassel och blir 2–4 meter hög beroende på sort, zon 3. Den finns i olika flera färger – ’Arnold Promise’ (gul), ’Diane’ (röd), ’Feuerzauber’ (bronsröd), ’Jelena’ (orangegul), ’Pallida’ (gul), ’Ruby Glow’ (röd) och ’Vesna’ (ljust orange).

Utdrag ur FIXA Vinter - 2017

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!