Välja insyns- och vindskydd?

Jag bor på en gammal gård i Leksand, zon 5. Det är bara plan åkermark, ingen trädgård. Ibland är det blött i marken. Jag vill skärma av gården i norrläge och plantera något insyns- och vindskyddande. Vilka träd och buskar passar?

Svar: Tårbjörk Betula pendula ’Youngii’ (zon 6) kan bli jättefin. Gran är ju fullt härdig och tål en hel del väta. Och någon mer vind- och insynsskyddande häck finns inte, dessutom är den grön året om.

Andra alternativ som blommar är rosentry och skogstry (zon 7) som blir 3 meter hög, storblommig schersmin (zon 5) blir 3 m hög, hägg Prunus padus (zon 7) blir 10 m och trivs även i något fuktiga jordar samt klarar halvskugga. Måbär Ribes alpinum (zon 8) som blir 2 m är en tät och skuggtålig buske som lämpar sig till häck.

Fläder Sambucus nigra (zon 5) blir 6 m, rönnspirea (zon 8) 2 m, ungersk syren Syringa josikaea (zon 8) 3 m och skogsolvon Viburnum opulus (zon 8) som blir 4 m, tål både en del fukt och halvskuggigt läge. Är det blött långa perioder får det bli någon salixart, korallpil, jolster eller en mjukt bullig ridå av friväxande klotpil Salix fragilis ’Bullata’ (zon 6).

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!