Vart tog tulpanlökarna vägen?

Förra hösten satte jag massor av tulpanlökar i två stora ekfat och i våras kom hälften upp och blommade. Nu har jag tagit bort sommarblommorna från ekfaten för att sätta nya lökar, men jag hittar inte en enda av de gamla lökarna. Vart har de tagit vägen?

Svar: Antagligen har tulpanlökarna ruttnat och förmultnat. Det händer lätt om lökarna står för fuktigt under sommaren, till exempel om du har vattnat sommarblommorna mycket och ofta. Tulpanlökar vill ha det väldränerat, torrt och varmt under sin viloperiod på sommaren.

Nästa säsong kan du plocka upp tulpanerna när de precis blommat över, och låta blasten vissna ner i sin egen takt i en egen kruka. Den kan du ställa soligt, men någonstans där de inte är i blickfånget. När blasten vissnat ner kan du ta upp lökarna och förvara dem svalt och mörkt fram till hösten, när det är dags att sätta dem igen.

Ska man nyplantera tulpanlök i tunnor och krukor och förvara dem över vintern så får absolut inget vatten bli stående i kärlen. Då fryser lökarna för att sedan ruttna bort.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!