5 topperenner för hösten

Höstens perenntopp! Vi har listat våra favoriter bland höstblommande perenner.

1. Höstanemon, Anemone x hybrida

En klar favorit! Ofta mycket lättodlad och härdig i stora delar av landet. Finns av flera arter och sorter, mest välkända är kanske stor höstanemon Anemone x hybrida ’Königin Charlotte’ (rosa, halvfylld) och ’Honorine Jobert’ (vit, enkel). 100 – 150 cm hög, blommar i aug – sept (vissa sorter in i okt).

2. Röd rudbeckia, Echinacea purpurea

Samlarfavorit eftersom det finns så många fina sorter. Vanligast är kanske ’Magnus’ (rödviolett) och ’Alba’ (vit). De blommar juli – sept och blir 40 – 80 cm höga. Härdiga i stora delar av landet.

3. Aster, Aster

Brittsommaraster, balsamaster, glandelaster… Så många att välja på! Blommar i flera färger, vissa ända till november, är härdiga i hela landet i väldränerat läge och fina till snitt. Höjden varierar från 25–150 cm.

4. Rosenflockel, Eupatorium purpureum

En högrest och storstilad perenn, 150 – 200 cm. Får stora mörkrosa blomkorgar i aug – okt. Härdig i hela landet i väldränerat läge.

5. Höstsilverax, Actaea simplex

Blommar i sept– okt, det mörka bladverket är vackert hela säsongen. Vanliga sorter är ’Atropurpurea’ och ’Brunette’. 120 – 200 cm hög, sol – halvskugga, härdig i stora delar av landet.

Fler fina tips:

Gentiana, fackelblomster, cyklamen, höstvädd, hårig skugglilja, tidlösa, kärleksört, sköldpaddsört och höstflox.

Du kan läsa mer om perenner i faktabanken.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!