9 Höstnyheter - perenner

Den här hösten bjuder på många nya växter. Vi har plockat ut de mest frestande nyheterna att sätta i jorden nu: uppdatera med nytt i perennrabatten!

1. Luktpion, Paeonia ’Coral Charm’

Persikofärgade vackert skålformade blommor. 80 cm hög. Blommar i maj–juni. Svagt doftande, och härdig i hela landet. (Önskebrunnen.)

2. Ängsnäva, Geranium pratense ’New Dimension’

Blå blommor i maj   –   juni. Rödgröna blad som får en fin höstfärg. 35 cm hög (lägre än många andra ängsnävor). Trivs i sol   –   halvskugga. Zon 4, eventuellt 5. (Solberga blommor.)

3. Prästkrage, Leucanthemum x superbum ’Broadway Lights’

Blommar rikligt med ljusgula blommor. Höjd ca 40 cm. Flerårig och  härdig i hela landet. (Syngenta.)

4. Alunrot, Heuchera ’Crème Brulée’

Bladväxt med en fantastisk färg i orange toner. Alunrot är en växt där bladfärgen står i fokus och just ’Crème Brûlée’ utmärker sig och blir en läcker kontrast i höstplanteringar. Höjd ca 20 cm.

Trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen och gärna i en näringsrik jord som hålls lätt fuktig. Passar både till arrangemang i kruka och rabatt. Klarar rabattlivet fint i södra Sverige men i norr bör man täcka den, särskilt om den odlas i kruka. (Hörnhems.)

5. Höstflox, Phlox paniculata ’Junior Dream’

Foto: Copyright - May only be used in W¿ndel product p

Purpurfärgade doftande blommor med vita inslag. Kompakt växtsätt. Blomtid juli–september. Trivs bäst i sol–halvskugga i fuktig näringsrik jord. Ska vara resistent mot mjöldagg. Höjd ca 50 cm. Härdig i hela landet. (Wändels.)

6. Spansknäva, Geranium endressii ’Wargrave Pink’

Lång och vacker blomning med rosa blommor i juli–september. Växer mer kraftfullt än den vanliga spansknävan. Sprider sig med underjordiska utlöpare, dock inte aggressivt, så det är lätt att hålla den där man vill ha den. Trivs i soligt läge. (Solberga blommor.)

7. Riddarsporre, Delphinium ’Dusky Maiden’

Rosavioletta blommor på höga spiror. Sol–halvskugga. Blomtid ­juli–september. Höjd ca 160 cm. Flerårig och härdig i hela landet. (Wändels.)

8. Riddarsporre, Delphinium elatum ’Excalibur’

En blandning av riddarsporrar i olika färger, från mörkaste blålila till vitt. Alla är från Excalibur-serien och blir ca 150 cm höga. Flerårig och härdig i hela landet. (Syngenta.)

9. Luktpion, Paeonia lactiflora ’Sebastian Maas’

Fyllda, doftande rosa–röda blommor i juni–juli som passar utmärkt till snitt och att torka. Höjd 80 cm. Härdig i hela landet. (Önskebrunnen.)

Här finns fler höstnyheter

Höstnyheter: växter för soligt läge

Höstnyheter: växter för skugga

Höstnyheter: blommande buskar

Höstnyheter: lökväxter

Höstnyheter: rosor och klematis

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!