Daggfunkia i rabatten

Funkior odlas mest för bladens skull, men har också vackra blomställningar från vitrosa till ljuslila nyanser. En mycket användbar växt i samplanteringar.

Daggfunkia, Hosta sieboldiana

De stora bladen fungerar som utmärkt skydd i rabatten och gömmer vissnade vårblommande tulpaner och narcisser på ett effektivt sätt. Funkior bildar ett vackert välformat rabattgolv med form och struktur, genom vilket högresta perenner kan sticka upp och ge höjd i rabatten.

Daggfunkia är anspråkslös och lättodlad och trivs i tung, gärna fuktig jord, men går även att odla i vanlig väldränerad trädgårdsjord. Den trivs på en växtplats som går från sol via halvskugga till skugga. Blir cirka 80–90 cm hög och växer i tuvor som blir knappt 100 cm breda. De stora buckliga bladen skiftar i blå-grönt.

Det finns även olika namnsorter av daggfunkia med varierande färger från mörkt blågrönt till ljusare gulgrönt beroende på sort.

Daggfunkia blommar juli–augusti. Föryngra plantan efter några år. Den är lätt att dela för att få fler plantor. Härdig i hela landet, på en skyddad växtplats.

Funkia-släktet härstammar från Japan och innehåller flera olika arter, med varierande färger och bladform som alla är väl värda att upptäcka!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!