Hur frösås jätteverbena?

Jag har sått jätteverbena tre år i rad och aldrig lyckats få mer än 1–2 plantor av 40–50 frön. Jag vill så gärna lyckas, hur gör jag för att få fröna att gro?

Svar: Jätteverbenans frön tillhör den gruppen perenner som behöver en köldperiod för att kunna gro. Det är kanske därför du inte lyckats så bra.

I oktober sår du hälften av påsens frön i plastkrukor med grusblandad såjord och gräver sedan ned krukorna på friland. Täck med löv och ris.

Gardera genom att så de frön som finns kvar inomhus tidig vår, vecka 8–10. Så grunt (1–3 millimeter djupt) i genomfuktad såjord, och låt sådden stå två dygn i rumstemperatur. Ställ sedan ut krukorna i sju till tio dygn i lätt frost – men det får inte vara kallare än minus fyra grader. Växlande temperatur är bra för groningen. Ta slutligen in sådden i rumstemperatur igen. Det tar 15–40 dygn innan alla frön grott, så ha tålamod.

När du så småningom planterar ut småplantorna på senvåren, låt jorden i krukorna följa med ut i rabatten. Där kan fortfarande finnas något frö som inte har grott. Förhoppningsvis kommer nu fröna att gro både i krukorna på friland och i dem som stått inomhus.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!