Kan man dela löjtnantshjärta?

Vid ena väggen på vårt hus står en jättestor rugge av löjtnanshjärta. Kan vi dela den, så att vi får flera plantor att ta med till sommarstugan, eller ge bort?

Svar: Ja, ni kan utan problem dela den. Löjtnantshjärta har ett köttigt, bräckligt rotsystem. Det är ganska lätt att se vilka rotbitar som har en tillväxtpunkt. I princip kan ni få en mängd plantor, men ju fler bitar ni delar upp i, desto mindre blir de nya plantorna.

Lämplig tid att dela löjtnantshjärta på våren, är att vänta till direkt efter blomningen. Så hinner du njuta av vårprakten. Men det går även att dela den under hela växtsäsongen. De är inte så känsliga.

När man delar, gräver man först upp hela rotklumpen. Det brukar går att bryta isär rotklumpen försiktigt, om man först blottat rötterna t ex genom att skölja bort jord med vatten. Annars skär ni med en vass spade. Det går att göra på plats, så behöver man bara gräva upp de bitar man delat av.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!