Löjtnantshjärta - mormorsväxt

Löjtnantshjärta Lamprocapnos spectabilis (tidigare Dicentra spectabilis) är en given klassiker i mormorsrabatten, och så vanlig i svenska trädgårdar att man nästan skulle kunna tro att den har ett svenskt ursprung!

Löjtnantshjärta i vitt, sorten ’Alba’.

Redan Linné kände till den, men trots att han gav den dess vetenskapliga namn fick han aldrig se den på riktigt. Löjtnanshjärtat härstammar från Kina och Korea, och kom inte till Sverige förrän på 1800-talet.

Den blommar romantiskt med hjärtformade blommor. Men även det eleganta bladverket tillför rabatten både form och struktur. Blommorna sitter på rad i en svävande båge.

Trivs i sol till halvskugga. Vanligast med rosa blommor, men den vita sorten ’Alba’ har rent vita blommor och ett ljusare, nästan limegrönt bladverk.

Blir upp till cirka 1 m hög. Trivs i fuktig och näringsrik jord i sol till halvskugga. Härdig i hela landet på en skyddad växtplats.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!