Odla i mursprickorna?

Vi har en kallmur i rakt söderläge. Den är byggd av oregelbundna stenar staplade på varandra. I vissa hål rinner jorden ut. Finns det någon växt man kan odla i hålen, något som håller fast jorden? Växter som tål det torra söderläget, och den ganska magra jorden. Ovanpå, eller rättare sagt bakom muren, finns jättevallmo och törel, som verkar tåla torkan bra.

Svar: Det finns en hel del växter som skulle trivas bra i mursprickorna. En förutsättning är att växternas rötter kan nå in i jorden. Sedumväxter, aubretia, murreva, murklocka och mossflox är bara några exempel på vad du kan använda.

Att få växterna att få fäste till en början kan vara lite problematiskt till en början, men stoppa in lite ”seg” jord, alltså jord med torv i, i samband med planteringen. Sandjord spolas bort, så använd inte det. Det går även bra att så direkt i sprickorna.

Aubretia bildar tuvor, så de får man portionera ut för hand i varje spricka och hålighet. Murreva skickar ut långa revor och tar själv fäste i sprickor långt från planteringsplatsen. Många anser den vara ett ogräs, då den även självsår sig ymnigt. Murklocka brukar skjuta rotskott bakom stenarna och dyka upp i nya sprickor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!