Perenner för norr?

Jag såg en så underbar rabatt med anisisop, ’Golden Jubilee’, trädgårdsmålla, mjölkklocka ’Loddon Anna’, ängsnäva, funkia ’Green Velvet’, akleja ’Irish Elegans’, toppklocka, gulltörel ’Purpurea’ och mitsuba Cryptotaenia japonica f atropurpurea. Själv bor jag i zon 6–7, kan du tipsa om alternativ till dessa favoriter?

Svar: Sorten ’Golden Jubilee’ är härdig så den kan du själv försöka odla på skyddat soligt ställe. Odla i riktigt väldränerad grusig jord, för bättre övervintring. En fullt härdig växt som också har ljusblå spiror är praktriddarsporre ’Völkerfrieden’. Trädgårdsmålla är ettårig och den bör kunna bli fullt utvecklad under en säsong om du odlar i varmbädd, förkultiverar den inomhus eller odlar den första tiden under värmebevarande fiberduk.

Istället för mjölkklocka så kan du prova stor blåklocka ’Blue Bell’ (80 cm). Funkia, testa med de härdigaste arterna, höstfunkia eller någon sort av brokfunkia. Även om det står att funkia ska odlas fuktigt, så är det avgörande för övervintringen att jorden är väl genomsläpplig. De flesta funkior tål en hel del torka, bara de odlas i halvskugga.

Lästips: ”Trädgård i kallt klimat” av Maria Sandström (Natur & Kultur 2009).

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!