Foto: FomaA

Varför försvann förgätmigejen?

Vi hade för flera år sedan, och under flera års tid, en tät matta av förgätmigej bland vinbärsbuskarna, men de senaste åren kommer bara enstaka blommor. Vart har de tagit vägen? Hur får vi dem tillbaka?

Svar: Förgätmigej betecknas som tvåårig eller kortlivad perenn, så det är nog naturligt att de bara försvinner. Men rätt som det är, när betingelserna är de rätta, så kommer de tillbaka i massor.

Då kan man ju undra vad ”när betingelserna är de rätta” innebär. Ständigt fuktig, mullrik ytjord och halvskugga är vad det gillar. Och inte för tätt gräs utan nästan kal jord. Kanske området mellan vinbärsbuskarna har växt igen för mycket för att de ska trivas nu? När de har vissnat efter blomningen, låt det vissna vara kvar på platsen så fröar de av sig. Låt det ligga kvar just där de vuxit, för det visar att det är ett bra ställe. Många ser t o m förgätmigej som ett besvärligt ogräs.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!