Agapantusen blir hög och ranglig!

Hur får jag Afrikas blå lilja att inte få 1,5–2 meter långa, förvuxna blomstjälkar? Har delat plantorna men det hjälper inte. Plantorna är i trånga krukor och gödslas sparsamt.

Svar: Oj, det var verkligen höga stjälkar. Att växten blir så förvuxen kan kanske bero på att plantan har fått för mycket näring. Eller så har den stått för varmt eller för mörkt under vintervilan.

Prova att låta din Afrikas blå lilja, Agapanthus praecox, stå ifred några år, utan att dela på plantorna. Gödsla inte alls under ett år. Växten ska stå riktigt soligt under sommarhalvåret och odlas i jord uppblandad med grus och sand. När du sedan gödslar, ge organisk gödsel, exempelvis kompostjord, algomin, benmjöl eller kogödsel som myllas ner i jorden i krukan runt växten.

Om det är så att den står för varmt i kombination med för lite ljus under vintervilan, se om du antingen kan sänka värmen eller ha en extra belysning.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!