Vika fröpåse på plats – så gör du!

Lär dig vika en fröpåse steg för steg, så är du alltid redo när tillfälle ges! Ofta står man där handfallen och önskade att man hade något att plocka mogna fröer i. Har du bara ett papper t ex från ett reklamblad, klarar du det. 

Allt du behöver för att vika en fröpåse är ett vanligt ark ur en tidning eller reklamblad. Vik ena hörnet mot motsatt långsida.

1. Allt du behöver för att vika en fröpåse är ett vanligt ark ur en tidning eller reklamblad. Vik ena hörnet mot motsatt långsida.

Arket vi ska vika till fröpåse behöver vara en kvadrat.

2. Arket vi ska vika till fröpåse behöver vara en kvadrat. Därför ska den överflödiga rektangulära biten på ovansidan bort. Utan sax görs detta enklast genom att vika rektangelns kant fram och tillbaka några gånger. Gör det tills det blir lätt att riva längs den vikta kanten.

För in det ena nedre hörnet in genom det andra hörnets öppning. Lirka lite tills hörnen är jämt placerade och det börjar se ut som ett uppfällt kuvert.

3. Du har nu en triangel där undersidan är en vikt kant. För in det ena nedre hörnet in genom det andra hörnets öppning. Lirka lite tills hörnen är jämt placerade och det börjar se ut som ett uppfällt kuvert. Pressa till kanterna. Det behöver inte vara perfekt. Nu har du en fröpåse!

De två översta flikarna på fröpåsen går att sära på och du kommer att se att det bildats en ficka med botten. Här häller du i dina fröer.

4. De två översta flikarna på fröpåsen går att sära på och du kommer att se att det bildats en ficka med botten. Här häller du i fröerna.

För att tillsluta fröpåsen viker du rakt över ungefär på mitten.

5. För att tillsluta fröpåsen viker du rakt över ungefär på mitten. Går det kan du sikta på att få en liten flik över som sticker över kanten.

Fliken kan föras in i bottenöppningen för att försluta fröpåsen.

6. Fliken kan föras in i bottenöppningen för att försluta fröpåsen. Har du penna med dig skriver du direkt på fröpåsen vad du hittat.

Gå Allt om Trädgårds webbkurs:
”Stora frökursen – odla från frö”!

Mer om att samla fröer:

Samla dina egna fröer – nybörjarens fröer

Föröka plantor från frö – skörda fröer från trädgården

Förvara fröer rätt – 7 sätt att organisera fröer