Viveka Ljungström: Bladverk som påminner om spetsar väcker habegäret

KRÖNIKA: Man har sina favoriter. Det kan inte förnekas. Kanske är man förutbestämd att tycka om vissa växter. Predestinerad, typ.

Jag faller pladask för allt som svävar på smala stänglar någon meter ovanför marken eller har skyar av små, små blommor. Som blodtopp, jättevädd, rutor och brudslöja. Växter som ser ömtåliga ut men i själva verket klarar det mesta och inte låter sig brytas av varken stormar eller ösregn. (Gräv upp en brudslöja och ta en titt på rötterna. Snacka om förankring.) Växter som är smidiga och låter sig plockas – och är de som gör en bukett med större och skrikigare växter vacker. Supersnygga diplomater! Sådan skulle man vara.

 Och ser jag ett bladverk som påminner om spetsar väcks habegäret. Rutor kvalar in på alla sätt med sitt daggiga och skira bladverk. Thalictrum delavayi ’Hewitt’s Double’ är en favorit. Och ormbunkar med sina filigransarbetade blad får mitt hjärta att vekna. Min senaste ormbunkskärlek är blodbräken Dryopteris erythrosora. Fuktälskande urtidsväxt, överlevare i snygg förpackning! Vackrast när man tittar på den riktigt nära och inte bara minglar förbi. Precis som man vill att en riktig vän ska vara.

 Och så grönkålen, som besitter alla fina egenskaper en växt ska ha. Högrest, kraftfull och vacker. Klarar kyla och ställer upp som nyttig föda till såväl larver som människor. Tänk att få vara både stilig och nyttig.

Urstark blodtopp!

FIFFIGT FÖR MATEN

MATKUPAN håller maten sval och insekterna borta. Inne i globen sitter ett ut-bytbart kylelement som håller kylan i en timme. Cirka 1300 kr hos bland andra balkongshoppen.se.

Gå på salongen

Foto: Photographer Gomer

Min favorit är Doing the gardener.

MISSA INTE Sommarsalongen som pågår på Ulriksdals slott i Stockholm till och med 12 september. Jag var där på försommaren och redan då var det fint. Ju längre sommaren lider desto finare blir de 19 idéträdgårdarna. 

 Best in show blev Helena Åhlunds Kärlekens två sidor. Två av mina favoriter är Different levels av Anna Skjönsberg och Doing the gardener som skapats av alla medarbetare på Bosse Rappnes Ulriksdals slottsträdgårdar.

Sommarsalongen på Ulriksdals slott

Pionfult!

Pionrost eller filtrost, en svampsjukdom, har drabbat mina pioner. Sjukdomen tar inte död på plantan men ser inte kul ut. För att hindra spridning ska man enligt Guldsmedsgården (de är superbra på pioner!) klippa bort och slänga eller bränna bladen. Man kan hindra angrepp genom att täcka marken med barkmull, minst två centimeter tjockt. Sjukdomen finns i jorden och vandrar till bladen vid fuktigt väder. Barktäcket funkar som barriär.

Guldsmedsgården Plantskola

MIN CHECKLISTA!

• Skördar och njuter av bland annat haricots verts och finaste röda spetskålen.

• Plockar buketter.

• Klipper och klipper gräs och buskar.

• Sår en omgång rädisor – de hinner bli klara.

Skriv till Viveka!

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sina och andras trädgårdsdrömmar. Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!