Viveka Ljungström: Vad var det nu jag gjorde?

KRÖNIKA: Vill mer, och gapar över för mycket. Gräver här, planterar där och glömmer vattna lite varstans. Det växer och blommar och jag hinner inte med. Men jag är lycklig i mitt kaos.

Vad var det nu jag gjorde?

Trädgård är ett mentalt tillstånd, börjar jag tro. Jag kan göra planer, jag kan ha drömmar. Jag kan till och med ha ett mål för dagen när jag kliver ut en tidig sommarmorgon. Fyra timmar senare frågar någon om jag vill ha mat. Mat? Jo visst. Det kurrar i magen. I ett försök att samla ihop mig och gå till matbordet följer jag spåren efter mig själv. I morse gick jag ut för att så en omgång bondbönor. Nu står jag i woodlandet och har just flyttat en kanelbräken som hotas av ett alltför yvigt raggträjon. Borta vid rosorna står skottkärran med kogödseln som jag skulle lägga på kålen som jag, när jag var mitt i bondbönesådden, kom på behövde en giva. När jag gick för att hämta gödseln såg jag att en av mina rosor slagit ut och gick in för att hämta kameran. Det var då jag såg att tobaken i en av de större krukorna såg lite slokörad ut. Tog fram vattenslangen och lyckades ge tobaken vatten innan jag kom på att …

 Jag funderar på om det bra eller dåligt att jag liksom rör mig hela tiden. Kommer fram till att jag mår bra, de flesta växter verkar trivas men att det är himla stökigt där jag har dragit fram.

 Tre rosor som blommar just den här dagen i början av juli är ’Stanwell Perpetual’, ’Cristata’ och så den jag köpte på Wij trädgårdar och tappade bort etiketten till. Kan det vara ’Mme Boll’?

Res- och lästips

Gabion under arbete. Hur det blev kan du se på plats eller i boken om Wij.

Har du inte varit på Wij trädgårdar? Åk genast dit. Njut och inspireras. Och titta lite extra på de stenfyllda gabionerna i Ulf Nordfjells vackra Skogens trädgård. En av dem har jag fyllt med sten när jag gjorde praktik där för flera år sedan. Att stapla sten är me¬ditation kan jag lova! 

 Och kan du inte resa i sommar så läs gärna boken Wij trädgårdar av Lars Krantz och Pernilla Hed. (Norstedts) På sidan 81 finns en bild på ”min” gabion.

Wij Trädgårdar

Wij trädgårdar (Norstedts) av Lars Krantz & Pernilla Hed.

Fröpåse i fotoalbum

Av min mamma fick jag ett fotoalbum med traditionella fotofickor i plast. I dem sätter jag nu mina fröpåsar i bokstavsordning! Jag har en pärm för perenner, en för det ätbara och en för ettåringar. Hur smart som helst och snyggt också.

Skrubbig tvål

Från mars till november har jag sorgkanter konstant. 

 Men en bra tvål hjälper. Gillar den här från lillabruket.se. Ca 70 kronor.

Min checklista

Försöker åter med daikon-rädisa.

Gödslar i kökslandet.

Skördar bondbönor och tidig broccoli.

Sår ännu en omgång sallad.

Jobbar på min pastellgula rabatt.

Önskar mössen dit pepparn växer. Jag vill själv äta mina jordgubbar!

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sina och andras trädgårdsdrömmar.

 Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!