Viveka Ljungström: Även trädgården tar semester

KRÖNIKA: Semester och ledigt. Även trädgården tar en liten paus även om själva växandet förstås är igång som allra värst. Men jag gör inte så mycket mer än gödslar lite, håller efter ogräs, skördar bondbönor, rödbetor, sallad och sockerärter – och vattnar.

Jag har lite delade känslor inför vattning. Vi har egen brunn och ingen brist på vatten i den. Ändå känns det som om jag slösar när jag vattnar. Jag har det så inpräntat att man inte får slösa på vatten. 

 Försöker göra som man ska, vattna sällan och mycket, och att inte bara dutta. Vattnar på jorden och inte på bladen och gör det på kvällen eller tidig morgon.

 Men hur kan det egentligen vara slöseri att vattna? Så mycket som det regnar på ett år. Och det är ju inte så att jag pumpar upp och kör iväg med vattnet. Det faller ju ner där jag tar det? Eller? Jag får inte riktigt ihop det. 

 Jag lägger mig i hammocken. Är det verkligen så att en ros behöver 30 liter i veckan? Grönsaker kan jag mer förstå. Det är ju rätt mycket vätska när man river en -zucchini eller slukar en tomat.

 Hur mycket vatten behöver en luktärt? Jag plockar bukett på bukett. De blommar mer ju mer man plockar. Jag har bara svarta (eller mörkt lila) och vita. ’Hunter’s Moon’, ’Mrs Collier’, ’Charlie’, ’Diamond Wedding’, ’Windsor’, ’Penny Black -Cherub’, ’Royal Wedding’, ’Dark Passion’ och ’Royal White’ är sorter jag sådde i våras. Blandade ihop alla sådder, så nu när de blommar har jag ingen aning om vilken som är vilken. Hos raravaxter.se hittar man alla sorterna.

Prickig vän

Visste du att en nyckelpiga kan äta över 4 000 bladlöss under sitt liv? Jag har satt upp en nyckelpigeholk för att få fler av dessa söta djur att -trivas hos mig. Här ska de -kunna bo såväl sommar som vinter. För att locka nyckel-pigor till trädgården kan man gärna plantera dill och låta bli att rensa bort alla nässlor. Dessutom kan man köpa nyckel-pigegodis som man blandar med vatten och häller över holken. Doften ska vara oemotståndlig. klinta.org

Nyckelpigelarv. Var rädd om den.

Snyggt svart gung

Gungande vila i svart.

Det finns så många fina hammockar. Den här är inte så hiskeligt dyr. Kuddarna kan vara svarta eller limegröna. 2 995 kr. plantagen.se

Pinnmo och alkärr – platser för trädgård

Trädgårdsdesignern Torsten Wallins Sol eller skugga (Norstedts) kommer att bli en klassiker. Torsten guidar mig genom 15 exempel-trädgårdar som alla ligger i extrem skugga eller sol, i kärr eller bland mossa. Jag läser och lär. Gillar att det i den löpande texten, där han berättar vilka växter som finns i trädgårdarna, finns information om hur och var växterna trivs. Ett kapitel handlar om ett alkärr som Torsten gjort till trädgård. Jag har också ett kärr, nu drömmer jag om att ha trampstenar och variegerade svärdsliljor i det. Inspirerad av Torstens vackra bilder. 

 Undrar dock. Har Torsten inga myggor? Det har jag!

Spraya mera

Flaskor i glada färger för trädgården. För nässel-, fräken-, och såpavatten. Cirka 30 kr/st. stockhome.se

Min checklista

Skördar potatis.

Sår rädisor och spenat.

Gräver några meter på det som ska bli perennrabatt.

Kokar saft i min saftmaja.

Skriv till Viveka

Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och skriver om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och om sina och andras trädgårdsdrömmar.  Tipsa gärna! viveka.ljungstrom@aot.bonnier.se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!